Εργονομική Αξιολόγηση και Διόρθωση Χώρων Εργασίας

ergonomics at workΈνας από τους κυριότερους αιτιολογικούς παράγοντες μυοσκελετικών παθήσεων στην εποχή μας είναι η λανθασμένη εργασιακή θέση/στάση και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά την εργασία. Η σπονδυλική στήλη περισσότερο αλλά και πολλές περιφερικές αρθρώσεις (π.χ. καρπός, αγκώνας, ώμος, γόνατο) υφίστανται μεγάλη καταπόνηση είτε από πολύωρη λανθασμένη στάση είτε από λανθασμένες/επαναλαμβανόμενες κινήσεις εργασιακής ρουτίνας (κακή χρήση/κατάχρηση). Δυστυχώς τις περισσότερες φορές αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα αφού ο τραυματισμός έχει ήδη επέλθει με δυσάρεστα αποτελέσματα και για τον εργαζόμενο που υποφέρει αλλά και για τον εργοδότη που χάνει για αρκετό καιρό τις πολύτιμες υπηρεσίες του εργαζομένου λόγω αναρρωτικών αδειών ή μειωμένων επιδόσεων και αρμοδιοτήτων.

Επιστημονικές έρευνες σε διαφορετικές χώρες και εργασιακά περιβάλλοντα αποδεικνύουν ότι η διατήρηση της σωστής εργασιακής θέσης καθώς και η εκπαίδευση σε αυτό το θέμα από εξειδικευμένους επαγγελματίες βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα της οσφυαλγίας, της αυχεναλγίας, του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, της επικονδυλίτιδας του αγκώνος κ.α. Συγχρόνως, οι ίδιες έρευνες κατέδειξαν σημαντική στατιστική μείωση των αναρρωτικών αδειών από μυοσκελετικά προβλήματα μετά από την αξιολόγηση και διόρθωση των εργασιακών σταθμών και συνηθειών των εργαζομένων.

Tο Physioactive παρέχει εργονομική εκπαίδευση στο προσωπικό επιχειρήσεων/γραφείων/εργοστασίων στον εργασιακό τους χώρο, διόρθωση των σταθμών εργασίας τους, και εκμάθηση απλών, μη χρονοβόρων ασκήσεων και διατάσεων με σκοπό την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων.